Immunerősítő tippek őszre – Így maradj egészséges a hűvös napokon is!

Bizonyára mindenkinek ismerős az őszi reggelek dilemmája: hogyan öltözzünk fel úgy, hogy a munkába vagy iskolába jutást vacogás nélkül átvészeljük, de ne is izzadjuk át öltözékünket napközben, amikor egyébként kellemesen süt a nap.

Ebben az átmeneti időszakban a legkönnyebb megbetegedni: a kabátot és a melegebb cipőket, őszi csizmákat talán még nem vettük elő, de a nyári ruhákban már igencsak didergünk. Ha út közben kap el minket egy nagy eső, ami aztán egész nap el sem akar állni és jól átáztak a ruháink, még nagyobb bajban vagyunk. A szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását. A téli fagyok ugyan nem kedveznek a kórokozók terjedésének, de addig is ki kell bírnunk valahogy: mit tehetünk egészségünkért a hűvös őszi napokon?

Táplálkozás

Talán már véget ért a bikiniszezon és ami az étkezési szokásainkat illeti, úgy érezzük, belefér egy kis lazítás. Ám ilyenkor (amikor a vastag őszi pulóverek sok mindent eltakarnak) sem érdemes elhanyagolni az egészséges táplálkozás kérdését. Együnk jó minőségű, rostban, tápanyagokban gazdag ételeket. Az idénynek megfelelő zöldségek és gyümölcsök nagyon ízletesek és vitaminokban is bővelkednek. Érdemes az olajos magvakat is beilleszteni az étrendünkbe, mert ezek ásványi anyagokat, vitaminokat és esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.

A megfelelő folyadékbevitelről se feledkezzünk meg. Testünknek a legmegfelelőbb folyadék a szénsavmentes, tisztított víz. A vizet kiegészíthetjük teákkal, gyógyteákkal is. A teák ízesítéséhez használjunk inkább mézet, frissen facsart citromlevet.

Mozgás

Töltsünk sok időt a friss levegőn, használjuk ki, amíg nem esik az eső. Túrázhatunk a közeli erdőkben, vagy ha ez nem megoldható akkor levegőzhetünk a parkban sétálva, az udvaron tevékenykedve. A testmozgás megemeli az oxigénszintet, így jobban működik az agy és a keringés. Az alvást is pihentetőbbé teszi.

Pihenés

Nagyon jó, ha újult erővel tudunk nekikezdeni a munkának a nyári szabadságok, feltöltődés után, azonban nem érdemes túlhajszolni magunkat. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, alvás. Lehetőség szerint feküdjünk le minél korábban, kerüljünk összhangba testünk természetes alvási ciklusával.

A hálószobában ne legyen túl meleg, alváshoz elég a 18-20 fokos hőmérséklet és érdemes lefekvés előtt szellőztetni egy nagyot.

Vitaminok

Talán sokan idegenkednek tőle és igyekeznek inkább kiegyensúlyozott táplálékbevitellel fedezni a vitaminszükségletet, mint hogy tablettákat szedjenek, azonban az őszi gyümölcsszezon is lecseng egyszer, és ha nem táraztunk be a kamrában, bizony szükségünk lehet a tabletta formájában bevehető vitaminokra.

D-vitamint mindenképpen érdemes beszerezni. Ez a vitamin nagyon fontos a szervezetünk számára, és a föld lakosságának közel fele elégtelen mennyiségű D-vitamint visz be. Bár áprilistól októberig gyakorlatilag nincs szükség a D-vitamin pótlására, mert a napfény által hozzájutunk a megfelelő dózishoz, októbertől azonban egyre kevesebb a napsütéses órák száma, ilyenkor már pusztán a szabadban eltöltött idő nem elegendő ahhoz, hogy szinten tartsuk D-vitamin tartalékainkat.