Így maradj boldog és kiegyensúlyozott ősszel is!

Te is az a típus vagy, aki imádja a nyári pörgést, a forró napsütést? Kicsit mindig megsiratod a nyarat, mikor beköszöntenek az első őszi hidegek? Elmondjuk, milyen lehetőségeket rejt számodra az ősz, hogyan őrizd meg jókedved és a lelkesedésed ebben a színes évszakban.

Az őszről talán a borongós idő és a borongós hangulat jut eszünkbe, pedig nem is gondolnánk, mennyi lehetőséget tartogat számunkra az év ezen időszaka. Így hozd ki a legtöbbet belőle!

Befelé fordulás – Kuckózz be egy jó könyvvel és egy csésze forró teával!

A nyári élmények, felfokozott hangulat eltűnik, ahogy az idő hűvösebbre fordul az esték pedig egyre sötétebbek: mi is kissé lecsillapodunk, befelé fordulunk, így az ősz borongós, vacogós napok sorozatából az önismereti munkára legalkalmasabb évszakká változik. Jól esik ilyenkor bekuckózni, elkortyolgatni egy finom gyógyteát, nagyokat beszélgetni esténként a számunkra kedves személyekkel, “benti” tevékenységeket űzni. Olvashatunk egy jó regényt, alkothatunk valami szépet, befőzhetjük az őszi termést.  Persze nem kell végérzényesen bezárkózni. Ha nem esik az eső, várnak az elmaradhatatlan kerti munkálatok, amelyeket nem árt még azelőtt befejezni, hogy elérkezne a tél.

Utánozhatatlan színkavalkád – Lásd meg a csodát!

Lépjünk ki a négy fal közül, látogassunk ki a természetbe és élvezzük az ősz csodálatos színeit. Eljött a kirándulások időszaka, jó nagy sétákat tehetünk anélkül, hogy a kánikula hátráltatna minket. A “jelen-lét”, a pillanat maga teljességében való megélése nagyon hatásos a hangulatingadozások megelőzésére, a természetben töltött idő pedig csökkenti a stresszt. Ha ez elsőre nem sikerül, érdemes felidézni egy-egy gyermekkori emléket. Próbáljunk meg visszaemlékezni, mi az, ami akkor elbűvölt minket az őszi tájban, miért gyűjtöttük akkora lelkesedéssel a gesztenyét, miért tudtunk úgy belefeledkezni a levelek sokféle színébe és formájába. Ez segíthet abban, hogy hasonló élményeket éljünk meg felnőttként is.

Társasági élet – Nem csak nyáron!

Talán már megcsapott minket a befelé fordulás szele és elkezdtünk az énidőre fókuszálni, magányos tevékenységeket űzni. A szüreti időszakban még bőven találunk hangosabb, nagyobb szabású rendezvényeket, ami kitűnő átvezetés a nyári nyüzsgésből az őszi bekuckózásba. Ha már a bekuckózásnál tartunk, ne feledjük, mennyire fontos társas kapcsolataink ápolása: a mély beszélgetések a jó meleg szobában, a társasjátékozás, kártyázás, közös filmestek a minőségi idő egy más formáját testesítik meg.

Őszi betakarítás – Nem csak a kertünkben!

Ősszel nem csak a termést gyűjthetjük be, éves terveink értékelésére is sor kerülhet: gondoljuk végig az évünket, gyűjtsünk be minden információt, készítsünk összegést. Mi az, ami már megvalósult, mit szeretnénk még megtenni idén. Feltétlenül fordítsunk arra időt, hogy az elért eredmények büszkeséggel és hálával tölthessenek el. Fel is írhatjuk már elért és még hátralévő terveinket egy füzetbe: ez épp olyan, mintha a kamrában felsorakoztatnánk a leszüretelt gyümölcsöt, és elégedetten végignéznénk rajtuk. Ez biztonságérzetünket növelheti: eleget raktároztunk el mindenből, lesz miből meríteni később, ha nehezebb időszakok következnek. Hiszen nem könnyű átvészelni a hosszú, hideg telet, de ne rémítsen meg minket, ha rosszkedv tör ránk, lelkesedésünk megcsappan. Ezek természetes változások, akkor járunk a legjobban, ha elfogadjuk a negatív érzéseket. Ez jobb önismerethez és megküzdési készségekhez segít hozzá.