Még csak most ismerkedsz ezzel a kerti szerszámmal? Ezek a tippek Neked szólnak!

Hogyan használjuk az új lombfúvónkat/lombszívónkat? Mikor érdemes elővenni és mikor ragadjuk magunkhoz inkább a jó öreg gereblyét? Tippek kezdőknek.

Ősszel sem fejeződnek be a kerti munkálatok. Amikor elkezdenek hullani a levelek, elkerülhetetlen feladattal kell szembenéznünk. A levelek eltakarítására talán már be is szereztünk egy új szerszámot. De tudjuk-e, hogyan érdemes használni?

Mikor érdemes lombfúvót/lombszívót használni?

Aki a lombfúvó/lombszívó megvásárlásakor arra számított, hogy a gereblyét a sufni mélyére rejtheti, annak bizony csalódnia kell. Ám megvannak azok a helyzetek, amikor nagyon nagy hasznát fogjuk venni új szerszámunknak.

Lombfúvásra akkor lehet szükség, ha száraz leveleket szeretnénk gyorsan eltávolítani a kert bizonyos részeiről, például a járdáról, a kocsibejáróról, és nem szeretnénk sem sepregetni, sem egyenként felszedegetni a leveleket. Továbbá nagyon megkönnyítheti a dolgunkat a lombfúvó, ha masszív avar borítja a kertet. A lombszívó ellenben a nehezen hozzáférhető helyek megtisztításánál nélkülözhetetlen.

Hogyan használjuk a lombfúvót/lombszívót?

A kert egyik távoli sarkából indítva egy leterített ponyvára fújhatjuk az előttünk heverő leveleket, majd egy másik sarokból megismételve a folyamatot szépen körbejárhatjuk az udvart. Nem kell túlságosan precíznek lennünk, nagy valószínűséggel nem fogjuk tudni az összes levelet a ponyván felhalmozni.

A lényeg, hogy a nagyja összegyűljön egy nagy kupacban, amit már könnyen el tudunk mozdítani a ponyvával együtt. Ha túl nehéz lenne egymagunknak, mindenképp legyen a közelben egy segítő kéz. A maradék összegyűjtéséhez a gereblye kiválóan megfelel.

Ez a módszer abban az esetben javasolt, ha a leveleket tárolni szeretnénk (hogy később például a komposzthoz adjuk, vagy mulcs legyen belőle). Ha szeretnénk örökre megszabadulni a levelektől, a szívó funkció lesz számunkra a legmegfelelőbb választás.

A szívó funkciónál vegyük figyelembe, hogy akkor tudunk a leghatékonyabban dolgozni szerszámunkkal, ha a megfelelő helyeken használjuk, kis mennyiségű száraz levél, fű vagy föld eltakarítására. Tartogassuk a lombszívót azokra a helyekre, ahol a gereblye nem fér el vagy használhatatlan (többek között kavicsos, sziklás részeken, kerítés lécei között).