Ezek a legtutibb szerszámok a lehullott levelek eltakarítására

Az őszi lomb nagyon szép tud lenni – amíg a színes levelek fenn maradnak a fák ágain. Amint hullani kezdenek, nagy rendetlenséget csinálnak a kertben. Mit lehet kezdeni az udvarunkat beborító levéltakaróval?

Felmerül a kérdés, érdemes-e egyáltalán elgereblyézni a lehullott leveleket. Természetesen vannak olyan kertek, ahol nem keletkezik akkora mennyiségű avar, ami kárt tenne a pázsitban. Ebben az esetben a szél úgyis elfújja a levelek nagy részét. Ám ha a talajt vastagon borítják a levelek kertünkben, az alatta ragadt növények, fűszálak nem tudnak lélegezni és elpusztulnak. Mit kezdjünk hát a lehullott levelekkel és milyen eszközök állnak rendelkezésünkre?

Gereblye

Nem csoda, ha mindenkinek ez az eszköz jut először eszébe: ez a legegyszerűbb kerti szerszám, ha a levelek összegyűjtéséről van szó. A gereblyézés átmozgat, akár kellemes időtöltésként is felfogható és mindenképp büszkék és elégedettek lehetünk, ha a nagy gereblyézés után végignézünk kertünkön. Manapság széles kínálatból válogathatunk: vannak ergonomikus gereblyék, párnázott fogású, csúszásmentesített dabarok, állítható fejű lombseprűk. Könnyen megtalálhatjuk azt a szerszámot, ami a legkényelmesebb, leghatékonyabb az őszi munkálatokhoz.

Lombfúvó/lombszívó

A leveleket lombfúvóval vagy lombszívóval is eltakaríthatjuk. Egyesek talán kissé hangosnak találhatják ezeket a masinákat, de a levelek felaprításában mindenképp az élen járnak. Ha gyorsan kell megszabadulni a levelektől (például a járdákat, ösvényeken, lépcsőket, kocsibejárót kell minél hamarabb szabaddá tenni), érdemes elővenni a lombfúvót vagy szívót. Fontos tanács, hogy száraz levelekkel működnek jól, inkább ne vesztegessük az időnket azzal, hogy a nedves leveleket próbáljuk velük eltüntetni.

Ha kíváncsi vagy, mit lehet még kezdeni a levelekkel, itt és itt már írtunk róla.