Növényeket tartasz az erkélyen? Így kerüld el a konfliktust a szomszédokkal!

Szenvedélyes kertész vagy és szuper kis kertet alakítottál ki az erkélyeden? Szeretnél úgy hódolni kedvenc időtöltésednek, hogy megúszd a konfliktusokat szomszédaiddal? Így csináld!

Korábban összefoglaltuk, milyen helytakarékos megoldásokkal élhetünk, ha az erkélyünkön szeretnénk egy kis kertet csinálni. Az erkélyeknek talán az a legnagyobb hátránya, hogy közel vannak egymáshoz, leggyakrabban egymás alatt-fölött helyezkednek el. Ha az erkélyen növényeket nevelgetünk, az könnyen konfliktusokat eredményezhet. A lehulló növényrészek, a szomszéd erkélyére átkúszó futónövények veszekedések alapját képezhetik. Mit tehetünk, hogy ezt megelőzzük?

A leggyakoribb problémák és megoldásaik

Ahol növények vannak az erkélyen, ott nehéz elkerülni, hogy egy kevés föld le ne potyogjon, néhány levél le ne hulljon, az öntözővíz is könnyen lecsöpög és az alsószomszéd erkélyén landol. Jó megoldás lehet, ha az erkély korlátjára belülre rögzítjük a kaspókat, virágládákat. De elhelyezhetjük növényeinket az erkély belső falán is.

A lecsöpögő víz rendkívül kellemetlen lehet szomszédainknak, ezt orvosolhatjuk azzal, hogy a cserepek alá alátétet rakunk. Ha aggaszt minket, hogy az alátétben összegyűlő pangó víz nem tesz jót növényeink gyökerének, az alátét tálcára szórt aprószemű, zúzott kövek megoldják a problémát, hiszen a víz így nem érintkezik a gyökerekkel.

Jól gondoljuk meg, milyen növényeket tartunk az erkélyünkön. Egyes erős illatú példányok vonzzák magukhoz a rovarokat. A szomszédok számára ez zavaró lehet. Érdemes inkább olyan növényeket ültetni, amelyek nem túl szagosak, vagy ezekből kevesebbet tartani. Ez nem csupán a rovarok miatt fontos. Nem biztos, hogy az illat, ami nekünk kellemes, másoknak is az.

Tartsuk tiszteletben a telekhatárokat. Ha szeretjük a lógó hajtású vagy futónövényeket, igyekezzünk kordában tartani gyorsan terjeszkedő balkonkertünket. Metsszünk rendszeresen és tartsuk növényeinket a saját területünkön. Ehhez tanácsos szem előtt tartani azt is, hogy ne zsúfoljuk tele növényekkel erkélyünket. Minél több a növény, annál több a munka, egy időhiányos időszakban a kert könnyen a fejünkre (és a szomszédok fejére) nőhet.