Te is észrevetted macskádon ezt a furcsa viselkedést? Eláruljuk, mi okozza!

Azok, akik szeretik a macskákat, mind jól ismerik e kedves állatok olykor furcsa, ugyanakkor imádnivaló viselkedését. Ismerősek a videók a szobában vadul rohangáló, a szennyeskosárba belezuhanó, az uborkától halálra rémülő cicákról?

Itt egy újabb titokzatos macska szokás és azt is eláruljuk, mi áll a fura jelenség hátterében. Cicarajongók, ti is észrevettétek már ezt a magatartást kedvenceteken?

Mi az oka annak, ha a macskánk földet eszik?

A kiscicáknál gyakori, hogy szokatlan dolgokat esznek: megkóstolják a földet vagy a műanyagot. Így ismerik meg az őket körülvevő világot. Amikor viszont egy felnőtt macska teszi ugyanezt, nagy valószínűséggel Pica-ban szenved, egy olyan evészavarban, ami nem csak az állatvilágban fordulhat elő.

A Picának számos oka lehet:

1. Táplálkozási hiányállapot: kedvencünk étrendje nem tartalmazza a megfelelő tápanyagokat és vitaminokat. Figyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre, esetleg a bolti macskaeledelt cseréljük le házilag készített eleségre!

2. Betegségek: sajnos macskáknál a Pica utalhat leukémiára, aminek okozója lehet immunelégtelenség, cukorbetegség vagy agydaganat. Érdemes kivizsgálásra vinni macskánkat, ha Pica-ra gyanakszunk!

3. Kényszerbetegség: kevésbé gyakori ok, mégsem zárható ki, ha Pica-ról van szó. Amennyiben a macska idősebb korában kezdi a Pica tüneteit produkálni, elkezdhetünk kényszerbetegségre gyanakodni. Bizonyos macskafajtáknál gyakoribb a kényszerbetegség előfordulása.

4. Stressz: időnként a macskák szokatlan viselkedéssel reagálnak a stresszre. Ha új háziállat, vagy akár egy kisbaba érkezik a házhoz, az felzaklathatja cicánkat. Ilyenkor a legjobb, ha rendszeres interaktív játékkal fenntartjuk a vadászösztönét, beszerzünk egy hosszú kaparófát, macskamászókát vagy olyan ablaknál helyezzük el a vackát, ami nagy teret enged neki belátni.

5. Unalom: néha a cicáknak csak több izgalomra és törődésre van szükségük, hogy megszűnjenek a tünetek. Ha unalom okozza az evészavart, akkor van a legkönnyebb dolgunk: csak többet kell játszanunk a macskánkkal.

Hogyan szüntessük meg a tüneteket, ha már semmi sem használ?

Tegyünk róla, hogy ne találja olyan étvágygerjesztőnek a földet. Tegyünk illatgyertyát, ecetet vagy illóolajat oda, ahol macskánk rendszeresen földet szokott enni. Az erős szagok jó eséllyel elveszik a kedvét ettől a furcsa szokástól.