Hogyan éld túl a poloskainváziót – 5 tipp a büdös rovarok távol tartására

A hideg idő közeledtével egyre több poloska próbál meg menedéket találni, az esetek jó részében ez egy kellemesen fűtött lakás. Mit lehet tenni ellene?

A mezei poloska irritáló és büdös rovar. Nem nehéz elkapni és lecsapni sem, viszont az utóbbinál egy ideig érezni lehet azt a jellegzetes szagot, amelyet egyébként a természetben védekezésre használ. Míg tavasszal és nyáron általában betéved otthonunkba, addig a hidegebb idő beköszöntével szándékosan érkezik. Az emberre veszélytelen, de előfordulhat, hogy megcsípi azt, aki közel megy hozzá. Itt van egy pár tipp, hogy miként lehet távol tartani a poloskákat.

Így tartsd távol a poloskákat

1. Ez talán a legkézenfekvőbb – szúnyogháló az ablakra. Nem feltétlenül olcsó megoldás, viszont az összes lehetséges bejutási pontot be tudod fedni úgy, hogy közben bátran szellőztethetsz.

2. Fokhagyma oldat. Fél liter vízbe reszelj bele 2 fej fokhagymát vagy tegyél bele helyette 4 teáskanál szárított fokhagymaport. Az oldatot kend az ablakpárkányokra és az ablak körüli falrészekre – a fokhagyma szaga távol tartja a poloskákat.

3. Nedves törölköző az erkélyre. Elsőre furcsának tűnhet, de egy éjszaka alatt rengeteg poloska gyűlik az áztatott rongyra. Ez azért van, mert a poloskák növények nedvével táplálkoznak és a nedvesség csalogatja őket a törölközőre. A törölközőt a csemegéző rovarokkal együtt dugd szappanos vízbe, és az állatok elpusztulnak.

4. Szappanos csapda. Az előző módszer továbbfejlesztett verziója, ahol az állatok rögtön a végzetes oldatba kerülnek. Végy egy alumínium tálcát, töltsd fel félig szappanos vízzel, majd világítsd meg egy lámpával. A poloskák bele fognak szállni.

5. Mentaoldat. Ugyanúgy riasztja a menta szaga a poloskákat, mint a fokhagymáé. Fél liter vízbe 10 csepp mentaolaj, majd ez a koktél a fokhagymához hasonlóan a poloskák által kedvelt helyeknél és a bejutási pontoknál tesz majd jó szolgálatot.