Ha így tárolod az elültetni kívánt magokat, biztosan nem kallódnak el tavaszig

Bizonyára sok mag összegyűlt a nyáron, amit tavasszal elültethetsz majd a kertben. Hogyan tárold ezeket a magokat, hogy ne kallódjanak el és életképesek maradjanak? Szuper ötleteket hoztunk.

A nyáron összegyűjtött magok nagyon jól fognak jönni a következő kertészeti szezonban. De hogyan érdemes tárolni őket? Miután felmérted, hogy páratartalom és hőmérséklet szempontjából melyik az a tárolási megoldás, ami leginkább megőrzi a magok épségét, a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. Most összegyűjtöttük a legnépszerűbb ötleteket, szemezgess belőlük bátran!

Gyógyszeradagoló doboz

Forrás: Pinterest

Inspirációra van szükséged? Miért nem próbálod meg más szemmel nézni a téged körülvevő tárgyakat? Így láthatod meg a (remélhetőleg) használaton kívüli műanyag gyógyszeradagolóban a tökéletes tárolódobozt magjaid számára. A kis rekeszeket fel is címkézheted. Ez a megoldás abban az esetben ideális, ha sokféle magot szeretnénk elrakni, amelyekből fajtánként csak kis mennyiségek állnak a rendelkezésünkre.

Fotóalbum

Forrás: Pinterest

Ha szeretnéd kis helyen összetömöríteni sokfajta növényed nagy mennyiségben összegyűjtött magját, használj fotóalbumot tárolóként. Lehetőleg a berakós fajtát, ezzel sokkal könnyebb dolgod lesz: készíts kis csomagocskákat a magokból (akár papírba hajtogatva, akár borítékba szórva), majd ezeket a csomagokat csúsztasd a fotók számára fenntartott zsebekbe. Ha kész, az egész elfér a könyvespolcon.

Befőttes üveg

Forrás: Pinterest

Tedd a magokat apró borítékokba vagy teafilter tasakokba, majd a tasakokat egy befőttes üvegbe. Talán nem a legelegánsabb megoldás, de mindenképpen hatékony és helytakarékos.

Iratszekrény

Forrás: Pinterest

Hatalmas a kert? Meg sem tudod számlálni, hány féle magot kell rendszerezned és elcsomagolnod tavaszra? Ha van a dolgozószobádban iratszekrény, amelynek az egyik fiókját esetleg ki tudod üríteni, nyert ügyed van. Természetesen egy régi fiókos szekrény is megteszi. Ha kacatokkal van tele, ez egy jó alkalom arra, hogy selejtezz és megszabadulj attól, amit már régen ki akartál dobni. A fiókokban szépen fel lehet sorakoztatni az elcsomagolt magokat: akár pici műanyag dobozokban, a klasszikus borítékokban vagy simítózáras műanyag tasakokban.

Teafilter tartó doboz

Forrás: Pinterest

Figyelmes ajándéknak szánták a teaválogatást abban a szép vintage stílusú fadobozban, de te nem rajongsz a teáért? A tea azóta elfogyott, eszed ágában sincs utántölteni, de a doboz túl csinos ahhoz, hogy megválj tőle? Ezt a 6, 8 vagy akár 9 fakkos konstrukciót mintha magok tárolására találták volna ki!

Ha ezek között nem találtad meg a neked való megoldást: szinte bármilyen tárolódoboz, láda, iratrendező, dosszié, fonott kosárka megfelel a célnak. Hogy ezekben hogyan tudod rendszerezni és megőrizni a magokat, csak rajtad múlik. A lényeg, hogy ha szem előtt van, legyen esztétikus a tároló alkalmatosságod, ha pedig a szekrény vagy fiók mélyére kerül: óvja meg tartalmát és foglaljon minél kisebb helyet.