Íme a boldogság kulcsa: közelebb van hozzád, mint gondolnád

A boldogság és a mentális egészség elérése egyszerűbb, mint gondolnánk? Sokat tehetünk érte, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Eláruljuk, hogyan.

boldogság

Ez lenne a boldogság kulcsa? Egy friss tanulmány a különböző szorongásos zavarok, a stressz és a depresszió gyakoriságának növekedésére hívja fel a figyelmet és az vizsgálja, milyen kapcsolat található a természettől való eltávolodásunk és az említett problémák előfordulása között. Vajon ha több fa, virág és madárcsicsergés vesz körül minket, boldogabbak vagyunk?

A természet közelségének jótékony hatásai

A kutatók öt lakóhelyet hasonlítottak össze, az összehasonlítás alapját pedig az egyes környékeken megtalálható növények és madarak előfordulása képezte. Azt találták, hogy a zöldebb lakóhelyeken alacsonyabb volt a szorongásos zavarok, a stressz és a depresszió előfordulási aránya. A természet közelségének jótékony hatásai még olyan tényezőket is képesek voltak ellensúlyozni, mint a vizsgált alanyok életkorában és anyagi helyzetében megmutatkozó különbségek. Összefoglalva, ha fák és madarak vesznek körbe minket, kevésbé számítanak az anyagiak, vagy az életkorunkkal járó problémák.

Madárcsicsergés a boldogság kulcsa? Fontosabb, mint gondolnánk

Miért emlegetjük a madarakat? A kutatók úgy vélik, a természet közelségének egyik legkézzelfoghatóbb jele a madarak jelenléte. Elég, ha meghalljuk a dalolásukat vagy megfigyeljük őket repülés közben, máris nyugodtabbak leszünk.

Ám nem elég csupán az ablakból figyelni őket vagy erősebben fülelni. Fontos kiemelni, hogy a vizsgálatban a szorongás és a depresszió előfordulási arányának 20-30%–os csökkenése azoknál volt a legjelentősebb, akik sok időt töltöttek a szabadban olyan tevékenységekkel, mint a séta vagy a kirándulás. Érdemes tehát nagyobb hangsúlyt fektetni a szabadtéri programokra, hiszen ezektől a tevékenységektől bizonyítottan boldogabbak leszünk.