Ezek a legkönnyebben termeszthető zöldségek

Szeretnél zöldségeket termeszteni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Úgy érzed, a fűnyíráson kívül más kerti munkához nem értesz, de nagyon vágysz egy veteményesre? Segítünk.

Sokan eljátszadozunk a saját konyhakert gondolatával. Elképzeljük, milyen csodás érzés lesz büszkén leszüretelni az első termést, milyen jókat fogunk főzni a kertben termett alapanyagokból. Aztán elhessegetjük a gondolatot, mondván, úgysem értünk az ilyesmihez. Ha nincs semmi tapasztalatunk a növénytermesztésben, akkor sem kell lemondanunk a kertben termett friss zöldségekről. Íme egy lista azokról a növényekről, amelyeket kezdőként is bátran nevelhetünk a kertben.

Zöldségek a kertben

Paprika

Akár az édes, gyönyörű színekben pompázó kaliforniai paprikát, akár a csípőspaprikát szeretjük, nyert ügyünk van: a paprika termesztése nagyon egyszerű. Ha nem túl árnyas a kertünk, bátran ültessünk paprikát. Arra azonban ügyeljünk, hogy a csípőspaprika elég távol legyen a többi paprikától, valamint a paradicsomtól, mert fennáll a keresztbeporzás veszélye.

Paradicsom

A házi paradicsomot össze sem lehet hasonlítani a boltival. Ha kedveljük a paradicsom zamatát, édeskés ízét, kevés ráfordítással nagyon sok jó minőségű paradicsomot termeszthetünk. Nem csupán az ágyásban érzi jól magát, nagy cserepekben a tornácon, erkélyen is szép termést hoz.

Uborka

A tökfélék családjába tartozó zöldség nem csupán frissen felkarikázva szolgálható fel, savanyítva, salátaként és mentás limonádéban úszkálva is remekül megállja a helyét.

Tök

Bármely fajtája nagyon ízletes és a megfelelő időben a megfelelő helyre ültetve szintén nem lesz vele túl sok gondunk. Emellett igazán mutatós zöldség.

Bab

Rendkívül tápláló, és ha futóbab fajtát választunk, a megfelelő helyre felfuttatva méltó dísze lehet a kertnek. A bab napfényes kertben nagyon gyorsan nő és finom terméssel hálálja meg a valójában igen csekély gondoskodást.

Saláta

Válasszuk a fejes salátát, kötözősalátát, tépősalátát vagy jégsalátát, nem lesz nehéz dolgunk, viszont nagyon finom termést takaríthatunk be. A saláta nem bánja, ha szorosan egymás mellett nő a többiekkel, így helytakarékos is. Jól felgereblyézett, jól belocsolt talaj felszínére szórhatjuk el a magot, kissé lenyomkodjuk a talajt és 4-6 nap múlva már meg is jelennek a csírák.

Rozmaring

Talán nincs is egyszerűbben termeszthető növény ennél az évelőnél. A rozmaring jól tűri a szárazságot és tulajdonképpen nincs is nagy munka vele. Ha a konyha közelében tartjuk, mindig lesz kéznél egy kis friss fűszer.

Menta

Ha a fűszernövényeknél tartunk, ne hagyjuk ki a mentát a felsorolásból. Jól fejlődik a kertekben, szépen mutat napsütötte ablakokban. Szívós növény, és jól szaporodik, érdemes rá odafigyelni, ha nem akarjuk, hogy túl nagy területet hódítson meg magának.