A faházak 7 előnye – Ezért építtess gerendaházat

Egy gerendaház nem csak energiatakarékos, otthonos, hanem rendkívül gyorsan el is készül. Milyen egyéb előnyei vannak a gerendaházaknak?

Tudtad, hogy a könnyűszerkezetes házak részaránya napjainkban rohamosan növekszik? Közéjük tartoznak a faházak és a nem könnyűszerkezetes gerendaházak. Egyrészt a vidéki, kimondottan természetközelben épülő hotelek, vagy privát nyaralók készülnek fából, de egyre divatosabbak a fa lakóházak is. A következő előnyökkel számolhat az, aki gerendaházba költözik.

1. Gyorsan felépül: a tervezés és a kivitelezés, majd az átadás között csupán néhány hónap telik el.

2. Olcsóbban elkészül álmaink otthona, mint a hagyományos építkezési módszerekkel (akár 25% megtakarítással is számolhatunk annak köszönhetően, hogy nincsen elhúzódó építkezés, és a nagy időbeli különbségek miatti drágulás az építőanyagok árában, de további összegeket spórolhatunk azon, hogy kevesebb térfogatnyi anyagmennyiséggel fel lehet építeni a házat, ezáltal az anyagköltség is kedvezőbb).

3. Nagyobb lesz a hasznos lakótér, mivel a fának nagy a teherbírása.

4. Kiváló hőszigeteléssel lehet számolni. Akár 40-50%-ot is spórolni lehet a téli fűtésszámlán.

5. A fa él, lélegzik, így a gerendaházban mindig optimális a páratartalom.

6. A gerendaházban ritkák az allergiás és asztmás megbetegedések.

7. A faanyag tartós.

Azoknak, akik még haboznak: érdemes elmenni egy gerendaházba üdülni pár napra, és így kipróbálni, milyen ezeknek a házaknak az atmoszférája. A faanyagon kívül sok más természetes anyag is alkalmas energiatakarékos, olcsó házak felépítésére, erről itt írtunk már.