Rendkívül hasznosak és még szépek is: ha gyógynövényt ültetnél, ezeket válaszd

Nem csak a tapasztalt kertészek nevelhetnek otthon gyógynövényt. Ezeknek a növényeknek nincs nagy helyigénye, gondozásuk sem bonyolult, és illatukban, kinézetükben is bármelyik dísznövénnyel felvehetik a versenyt.

Szívesen használnál gyógyászati vagy kozmetikai célra saját magad által nevelt gyógynövényeket? Már rég kinézted azt a kis sarkot az udvaron, ahol a gyógynövényes kerted kapna otthont, de nincs bátorságod belevágni?

A gyógynövények nevelése nem nagy ördöngősség. Még akkor sem kell lemondanod erről a nagyszerű tervről, ha nincs kerted, csak egy pici erkélyed. Valósítsd meg álmaid, ültess gyógynövényt. Mi ezeket ajánljuk.

Körömvirág

Gyógynövényt a kertbe

Miért? A körömvirágot külsőleg égési és mechanikai sebekre, horzsolásokra, kiütésekre, övsömör okozta fájdalmak enyhítésére használhatjuk. A szirmokból készített forrázat belsőleg a gyomorfekélyt, menstruációs görcsöket enyhíti, de kiváló méregtelenítő és az epeműködést is serkenti. Lázcsillapítónak sem utolsó.

Hogyan? Elég egyszer megvenni, utána évről-évre elhullatja a magokat. Fontos, hogy sok napsütést biztosítsunk a számára. A kinyílott virágokat teljes napsütésben gyűjtsük, ugyanis ilyenkor gyűlik fel bennük a legtöbb hatóanyag.

Bíbor kasvirág

Gyógynövényt a kertbe

Miért? Jó immunerősítő. Gyökere gomba- és csíraölő, gyulladásgátló és méregtelenítő hatású. Gyógyír a meghűlésre, influenzára és egyéb légúti fertőzésekre. Enyhíti a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit.

Hogyan? Szereti a napfényt és igényli a jó vízáteresztésű talajt. Magvetéssel könnyen szaporítható, de tőosztást, gyökérdugványozást is alkalmazhatunk. Mélyen gyökerező növény. Gyökerén kívül friss, föld feletti részei is fogyaszthatók: kevés víz hozzáadásával turmixot készíthetünk belőle, vagy szárítva tartósíthatjuk.

Zsálya

Gyógynövényt a kertbe

Miért? Nemcsak fűszerként ismert, de hasznos gyógynövény is. Levelei gyulladásgátló, gomba- és baktériumölő hatással bírnak. Teája öblögetőként hagyományosan a szájfekélyeket, torokfájást, mandulagyulladást gyógyítja. Enyhe dehidratáló, izzadásgátló hatása is van. Ha még ez sem lenne elég: a szúnyogokat is elűzhetjük vele.

Hogyan? Magvetéssel vagy hajtásdugványról szaporítható, de palántaként is megvásárolható. Szintén napsütötte helyre érdemes ültetni. A laza, jó vízáteresztésű, meszes talajt kedveli. Virágzás előtt szedjük le leveles szárait, majd kiterítve szárítsuk lehetőleg szellős, árnyékos helyen. A kiszáradt növény jól záródó edényben tárolható.