Lepkék és Pillangók rajongója vagy? Eláruljuk, hogyan csalogasd őket a kertedbe!

Ezek a szépséges rovarok elmaradhatatlan útitársaink nyári sétáinkon. Akik rendszeresen járják a természetet, napsütötte réteken gyakran gyönyörködhetnek különféle színű és mintázatú szárnyaikban. Mit tehetünk azért, hogy a kertünkben is vendégül láthassuk őket?

Lepkék és pillangók

Jó hír a lepkék és pillangók rajongóinak: Magyarországon körülbelül 3500 fajuk él, ezeknek nagyjából a fele nagylepke (a másik fele pedig molylepke). Ha szívesen látnánk kertünk virágai között repkedni ezeket a színpompás rovarokat, a következőket kell tennünk.

1. Bánjunk csínján a növényvédő szerekkel. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen mellőznünk kell őket, de érdemes jól megválogatni, milyet használunk, ugyanis bizonyos fajtái elpusztítják a lepkéket. Vigyázzunk rájuk!

2. Ültessünk nektárban gazdag növényeket a kertbe, az ablakba. Ilyenek például a levendula, a menta, a zsálya, az orgona, a pillangócserje vagy az őszirózsa.

3. A lepkék szeretik az élénk színeket, különösen vonzza őket a piros, a sárga, a narancs, a lila és a rózsaszín.

4. A lepkék szívesen pihennek lapos, átmelegedett köveken (egy sziklakert remek választás lehet a számukra), de akár a kerti székeken és asztalokon is. Kedvelik a nedves talajt, innen szívják fel a vizet speciális szájszervükkel. Nyirkos homokkal megtöltött edényeket kihelyezve “lepkeitatókat” hozhatunk létre.

5. Ha inkább árnyas kerttel vagy erkéllyel rendelkezünk, koncentráljunk azokra a területekre, amelyeket viszonylag hosszú ideig ér a napfény. Ide érdemes a lepkecsalogató virágokat ültetni és elhelyezni az itatót, a kerti bútorokat és minden mást, amin a lepkék szívesen sütkéreznek.