Természetes megoldások szúnyogok ellen!

Nyári esték megkeserítői ezek a vérszívó rovarok. Mit tehetünk, ha meg akarjuk úszni az elviselhetetlenül viszkető csípéseket, de nem szívesen mondunk le a kertben töltött kellemes percekről?

szúnyogok ellen

A vízparti településeken élők különösen nehéz helyzetben vannak a szúnyogok ellen. Ha már nem bírjuk elviselni a füstölő és a szúnyogriasztó szagát, vagy a természetes megoldásokat részesítjük előnyben, érdemes kipróbálni ezeket a házi praktikákat.

Cukorcsapdával a szúnyogok ellen

Melegítsünk fel 3 dl vizet, adjunk hozzá 10 dkg barna cukrot és oldjuk fel benne. Morzsoljunk bele 1 g élesztőt. Nem kell, hogy összekeveredjenek. Egy kettévágott nagyobb méretű műanyag flakon alsó felét töltsük meg a barna cukros, élesztős vízzel, majd az üveg felső felét a szájával lefelé helyezzük rá. Érdemes a szúnyogcsapdát kéthetente cserélgetni. Darazsak ellen is nagyon hatékony.

Csináld magad szúnyogcsapda

Szabadulj meg a szúnyogoktól ezekkel a növényekkel

A szúnyogok kifejezetten kerülik azokat a kerteket, ahol levendula illatozik. Hasonló a helyzet más illóolaj tartalmú növényekkel is: a szúnyogok nem kedvelik a citromfüvet, a zsályát, a rozmaringot, a mentát. Azon túl, hogy ezek a növények távol tartják a szúnyogokat, bájos díszei lehetnek kertünknek. Ültethetjük őket a terasz köré, vagy cserépben az erkélyre, ablakokba. Ha tervezünk fűszeres kertet telepíteni, legyen minél közelebb ahhoz a helyhez, ahol nyáron a legtöbb időnket töltjük. Tehát ha levendulát ültetünk a kertben, akkor a kerti fények vonzerején is felülkerekedik az illata, és távoltartja a szúnyogokat.

Mire használhatók még? A citromfűből teát főzhetünk, a menta jól passzol a nyári hűsítő limonádéhoz vagy friss salátákhoz, a rozmaring és a zsálya kedvelt fűszernövények.

Levendula

Együnk fokhagymát és mondjunk búcsút a szúnyogoknak

A szúnyogot a testből kisugárzódó hő, a kilélegzett szén-dioxid és néhány jellemző illatkomponens csalogatja áldozatához. Ugyan az első kettővel nem igazán tudunk mit kezdeni, a jellemző illatkomponensek elnyomhatók például úgy, ha sok fokhagymát fogyasztunk