Hasznos tippek kempingezőknek – Így szervezz családi álomnyaralást a természetben

Szeretnél természetközeli nyaralást szervezni? Szeretnél maradandó élményt az egész család számára, de nincs túl nagy tapasztalatod a kempingezésben? Segítünk!

boldog kempingezők

Azoknak, akik mindig is szerettek volna családi kempingezésen részt venni, de nem mertek belevágni, azoknak, akik úgy gondolják, a sátorban töltött éjszaka, a tábortűz, az erdei séták a lehető legtávolabb állnak a szórakozás fogalmától és azoknak, akik gyakorlott kempingezők, de úgy gondolják, mindig van hová fejlődni: elhoztuk a legjobb tippeket. Szervezd meg te is életed nyaralását a természetben! Így legyetek boldog kempingezők!

A megfelelő helyszín megválasztása a sikeres nyaralás kulcsa

Ha kempingezésről van szó, ez különösen igaz. Ezen áll vagy bukik minden. Jó kalandnak tűnhet teletömni a hátizsákokat, nekivágni a vadonnak és felverni a sátrakat ott, ahol épp ránk sötétedik, de ne csodálkozzunk, ha gyermekeink vagy életünk párja nem fog lelkesedni ezért az ötletért.

Válasszunk helyszínt az alapján, hogy mennyire vagyunk tapasztaltak a kempingezésben és milyen programokat tervezünk. A kezdőknek tanácsosabb kiépített kempingekben próbálkozni vadkempingezés helyett, nagyon jól felszerelt táborhelyeket találni szerte Magyarországon.

Mivel szeretnénk az időnket eltölteni a nyaralás alatt? Egy vízparti kemping (például a Balatonon vagy a Dunánál) kitűnő választás lehet azoknak, akik számára a strandolás jelenti a hamisítatlan nyári kikapcsolódást. Mások talán városnézésre készülnek, vagy túrázni szeretnének. Táborozzunk le olyan helyen, ahonnan jól megközelíthetők a megtekinteni kívánt látványosságok.

Ha tetszik a szállás, foglald le előre

Ha nem vadkempingre készül a család, érdemes lefoglalni a sátor vagy lakókocsihelyet. Böngésszük a szállásokat, nézzük ki a számunka legmegfelelőbb kempinget és biztosítsuk be magunknak a helyet. Akárcsak más típusú szállások esetében, a kempingekben is tehetünk foglalást már hónapokkal a tervezett nyaralás előtt. Ha a kinézett kempingben nincs lehetőség foglalásra, érkezzünk minél korábban, hogy miénk lehessen a legjobb sátorhely.

Csomagolj okosan, legyetek boldog kempingezők

Az előre gondolkodás, a tervezés akkor is elengedhetetlen, ha nem ötcsillagos szállodába megyünk üdülni. A kempingezés alapos felkészülést igényel, főleg, ha azt szeretnénk, hogy a család minden tagja jól érezze magát. Érdemes lehet jól átgondolni, mi mindenre lesz szükségünk a kempingben és erről listát is készíteni.

Ezeket ne hagyjuk otthon, ha kényelmesen akarunk kempingezni:

 • Elsősegély csomag
 • Vízálló, szúnyoghálóval ellátott sátor
 • Hálózsák
 • Felfújható kempingmatrac, polifoam matrac vagy kempingágy
 • Vízlepergető ruházat (esőkabát, vízhatlan túracipő)
 • Meleg ruházat, ami nem foglal sok helyet
 • Elemlámpa
 • Tartalék elemek
 • Gázfőző vagy gázrezsó
 • Lámpás
 • Evőeszköz és konzervnyitó
 • Jól záródó, vízálló tárolóedények (vizes kanna, ételtárolók, dobozok a kempingfelszerelés számára)
 • Naptej
 • Szúnyog és rovarriasztó
 • űHűtőtáska
boldog kempingezők
Érdemes jól átgondolni, mit vigyünk magunkkal

Tartsd szárazon a holmid

Kevés bosszantóbb dolog létezik a beázott sátornál és átázott ruházatnál egy családi kempingezés során. Persze ajánlott megnézni az időjárás előrejelzést és a várható időjárást is figyelembe venni a csomagoláskor, a helyszín kiválasztásakor vagy a programok szervezésekor. Ám a nyári záporok sok esetben olyan hirtelen jönnek, hogy már csak azt vesszük észre, szakad ránk az eső. Nem látjuk őket előre, de tudunk velük tervezni: készüljünk arra, hogy egy-egy heves esőzés elkerülhetetlen a sátorozás alatt.

Hogyan maradjunk szárazak? Mindig tegyünk a sátor alá ponyvát és hajtogassuk akkora méretűre, mint a sátor alapterülete, majd rögzítsük. Győződjünk meg róla, hogy nem tud alatta összegyűlni a víz. Nyaralás előtt ellenőrizzük, hogy a sátor varrásnál nem vált-e szét, nincsenek-e lyukak, szakadások rajta. Éjjel a hálózsákok legyenek a sátor közepén, ne érjenek a sátor falához, ugyanis a pára ide csapódhat ki és könnyen eláztathatja hálófelszerelésünket. Fontos a rendszeres szellőztetés. A ruháink legyenek vízálló tárolókban.

Tervezd meg az étkezéseket

A korgó gyomor a legizgalmasabb programokat is tönkreteheti. Ne ilyenkor erőltessük a gyerekekre a főzeléket, vagy bármi mást, amit amúgy sem szívesen esznek meg. Főzzünk olyat, amit mindenki szeret és abból főzzünk sokat! Ne felejtsük el a ropogtatnivalókat sem, ezek jó szolgálatot tehetnek, míg elkészül az ebéd vagy a vacsora.

Mindenkinek legyen feladata

Nem kell, hogy minden munka egyetlen személyre háruljon. A gyerekek is élvezni fogják, ha bizonyos feladatokba bevonjuk őket. Osszuk ki a feladatokat, legyen minden teendőnek egy felelőse: egyikünk tüzifát gyűjt, a másikunk feltölti a vizes kannákat, míg valaki más a vacsorát készíti. A felelősök naponta cserélődhetnek, így nem válnak unalmassá ezek a napi feladatok, így ti is lehettek boldog kempingezők!

Ne tervezd túl a szabadidőt

Vannak szülők, akik úgy próbálják biztosítani az idő hasznos eltöltését és az élmények halmozását, hogy igyekeznek a nyaralás minden percét beosztani. Azonban pont a szabadidő az az eleme a kempingezésnek, amit nem kell túltervezni. Hagyjuk, hogy a gyerekek feltalálják magukat, szakítsunk időt a pihenésre, akár a semmittevésre is. A lazán szervezett, rugalmasan variálható programok sokkal nagyobb sikert fognak aratni, mint a szigorú napirend.

Gondoljunk házi kedvenceinkre

Családi nyaralást szervezünk: miért hagynánk otthon éppen a kutyát vagy a macskát? Térképezzük fel, hol látják szívesen az állatokat. Lehet, hogy a kemping, ahol letáborozunk, állatbarát, viszont a betervezett programok között akadhat olyan, ahová nem tudnánk magunkkal vinni kedvencünket. A bolodog kempingezők erre is gondolnak, így legyünk körültekintőek, érdeklődjünk előre a lehetőségekről.

A spontaneitásnak is megvan a maga helye, ám a családi kempingezés kimenetele éppen a felkészültségen múlik. Nem kell az álomnyaralásnál kevesebbel beérnünk, ha gondot fordítunk a tervezésre. Legyen a közös kempingezés olyan élmény, amire évek múltán is mosolyogva emlékszünk vissza, hogy milyen boldog kempingezők is voltunk.