Ez a világ legmérgezőbb növénye: nem fogod elhinni, mennyire veszélyes

Ismered a világ legveszélyesebb fáját? A gyökerétől a leveléig minden egyes része rendkívül mérgező. A spanyol hódítók túlzás nélkül “a halál kicsi almájának” nevezték. Hogy miért?

A világ legmérgezőbb növénye

Hacsak nem a karibi szigetvilág, Közép- vagy Dél-Amerika partjai, esetleg Florida az úti célunk, nem kell tartanunk tőle, hogy a világ legmérgezőbb növénye, a manchineel fa, más néven manszanilyafa az utunkba kerül. Ha az említett helyek meglátogatása mégis szerepel a terveink között, jobb, ha messzire elkerüljük ezt a növényt.

A világ legmérgezőbb növénye, amivel nagyon kell vigyázni!

A világ legmérgezőbb növénye
Manchineel fa gyümölcse

Sűrű, tejszerű nedve rengeteg mérgező anyagot tartalmaz, az összes összetevőjét máig sem azonosították. Kérge és levele súlyos bőrirritációt okoz. Ha mégis elkövetjük azt a hibát, hogy megérintjük a fát, majd ezután óvatlanul a szemünkhöz nyúlunk, meg is vakulhatunk. A legmérgezőbb része a gyümölcse, amely leginkább almára hasonlít és már néhány falat elfogyasztása is halálos: belső vérzést okoz. A túlélők édes, enyhén csípős ízről számoltak be, amelyért órákig tartó görcsökkel fizettek.

Esőben kifejezetten veszélyes

A pára és csapadék feloldja a fa mérgező nedvét, így nem érdemes eső elől a fa alá menekülni vagy párás időben a fa közelében tartózkodni. Ám ne gondoljuk, hogy ennek a veszélyes növénynek semmi haszna nincs: a karibi szigeteken építkezésre használták, miután rájöttek, hogy a napon alaposan kiszárított fa nagyjából elveszíti méreganyagait. De a mangrove-erdőkhöz hasonlóan a talaj eróziójának csökkentésében is fontos szerepet játszik.