VIDEÓ – Ilyet még biztos nem láttál: ez történik, ha áramot vezet a fába Paul Lemiski

Egy kézzel faragott szék vagy asztal önmagában is klassz. Mitől lehetne még vagányabb, még egyedibb? A Canadian Woodworks bútorkészítője tudja a választ.

paul lemiski

A kanadai Paul Lemiski műhelyében kézzel faragott egyedi fa bútorok készülnek. Díszítésük különleges technikával történik: elektromosság segítségével Lichtenberg-féle ábrákat éget a bútorokra.

A Lichtenberg-féle ábra faágakra hasonlító mintázat, amit nagyfeszültség hoz létre egy elektromosan szigetelő felületen vagy egy anyag belsejében. Nevét Georg Christoph Lichtenberg német fizikusról kapta, aki felfedezte és tanulmányozta a jelenséget.

paul lemiski
Elektromosságot és a fát használja művészete tárgyaként

Hogyan kezdte Paul Lemiski a famegmunkálást?

Lemiskit a középiskolában kezdte el foglalkoztatni a famegmunkálás művészete. Autodidakta módon tanulta ki a mesterséget, majd megnyitotta boltját, a Canadian Woodworksöt, ahol többek között a Lichtenberg-féle ábrákkal díszített termékeit árulja.

Ezek a mintázatok valójában igen egyszerűen elkészíthetők, szükséges hozzájuk egy nagyfeszültséget létrehozó eszköz és egy belépési pont a kidíszítendő felületen. Az elektromossággal való munka nagy elővigyázatosságot igényel, ezért az ismertetett technikát nem ajánlatos otthon kipróbálni, hacsak nem akarjuk a Lichtenberg-féle ábrát a saját bőrünkön viszontlátni. Lemiski instagram profilját itt találjátok, alább pedig egy videó amiben meg is nézhetitek őt alkotás közben.

Nézd meg, hogyan készülnek Paul Lemiski különleges bútorai

Forrás: boredpanda.com