Éld túl így: Allergiaszezon ellen csak ültess néhány fát a kertedben

Aki pollenallergiában szenved, annak nem könnyű átvészelni a tavasztól őszig tartó időszakot. Jó hír: hipoallergén fákkal a kertünkben jelentősen csökkenthetők az allergia okozta kellemetlenségek.

allergaszezon-faultetes

Hipoallergén, tehát kicsi a valószínűsége, hogy allergiás reakciót okoz: rengeteg ilyen termékkel találkozhatunk az áruházak polcain. De mi a helyzet akkor, ha valaki pollen allergiában szenved, mégis szeret kertészkedni az allergiaszezon kellős közepén?

A kert és a természet szerelmeseinek sem kell bezárkóznia egész nyárra. Léteznek olyan fák, amelyekkel nyugodtan körbevehetjük otthonunkat és nem kell tartanunk attól, hogy ránk törnek az allergia kellemetlen tünetei.

Miért is van egyáltalán allergiaszezon?

Ha pollenekről beszélünk, akkor tulajdonképpen a növényi szaporodásról van szó, vagyis a beporzásról. Az egylaki növények azok, ahol a különböző ivarú virágok ugyanazon a növényen találhatók, így egylaki növények esetében garantált a pollennel való találkozás.

Kétlaki növényeknél külön növényen található a hím és a női virág. Így a porzós virágokkal rendelkező fák elkerülésével meg is oldódott a probléma. A termős virágok viszont biztosan nem fognak pollent kibocsátani, így ezek nagyszerű hipoallergén díszei lehetnek a kertnek. Íme a fák, amelyek közül érdemes válogatni:

allergiaszezon-pafranyfenyo
Páfrányfenyő
 1. Kőrislevelű juhar
 2. Cédrus
 3. Virginiai boróka
 4. Páfrányfenyő
 5. Kőris
 6. Eperfa
 7. Tiszafa

Persze azon túl, hogy egy fa hipoallergén vagy sem, egyéb szempontok is szerepet játszanak ültetetésnél. Ha a kétlakiak közül egyik sem szimpatikus, akkor sincs ok az aggodalomra. A következő egylaki növények kevésbé váltanak ki allergiás reakciókat:

allergiaszezon-magnolia
Magnólia
 1. Almafa
 2. Som
 3. Jegenyefenyő
 4. Szilvafa
 5. Cseresznyefa
 6. Magnólia
 7. Júdásfa
 8. Lucfenyő
 9. Díszkörte