Így vehetsz olcsón kifogástalan minőségű fa bútort!

Nem kell szakértőnek lenni hozzá, hogy megtaláljuk a legjobb minőségű fából készült bútort. De mire érdemes figyelni a fa bútor vásárlásakor?

fa bútor

Milyen a fa bútor anyaga, a felépítése és a kidolgozása: röviden erre a három dologra célszerű összpontosítani, amikor bútort vásárolunk. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

A fa bútor anyaga

fa bútor
Fa anyaga és típusai

Az, hogy milyen fafajtából készül a bútor, meghatározza, mennyire lesz időtálló. A minőségi darabok általában valamilyen keményfából készülnek: ilyen a tölgy, a juhar, a mahagóni, a tíkfa, a diófa, a cseresznye és a nyírfa. A tűlevelű fák (például fenyőfélék vagy a cédrus) puhafának számítanak. Bár azokból is készülhet jó bútor, ezek több gondoskodást idényelnek, mert könnyebben megkarcolódnak vagy behorpadnak.

A tömörfa helyett sokkal elterjedtebb manapság a furnérlemezből, farostlemezből, rétegelt lemezből, laminált vagy lécbetétes bútorlapból összeállított bútor. Ezek az alapanyagok nem feltétlenül jelzik azt, hogy másodosztályú áruval van dolgunk. Megfelelő burkolat használata esetén a végeredmény tartós és esztétikus lesz.

A fa bútor felépítése

fa bútor
A fa bútor felépítése, fiók fogantyúval

Az asztalosmunka és a bútor szilárdsága sokat elmond a minőségről. A bútor összeillesztésének egyik legrégebbi, ugyanakkor legdekoratívabb és legtartósabb módja a fecskefarok csapolás. Elkészítése nagy gyakorlatot igényel. A fatiplik, csavarok is igényes munkáról árulkodnak, ám a fémkapcsokkal összetűzdelt bútor már kevésbé állja ki az idő próbáját.

Fiókos szekrények, íróasztalok vásárlása esetén kerülendők azok a darabok, amelyeknek a fiókjai lötyögnek vagy kiránthatóak a helyükről, az ajtói nem záródnak rendesen vagy nincsenek egy síkban a bútor többi részével.

Fontosak a bútor hétköznapi használat során rejtve maradó részei is. Ezek is legyenek kifogástalanul lecsiszolva, szépen kidolgozva.

A fa bútor kidolgozása

A csiszolás és festés nem megfelelő kivitelezése vagy figyelmen kívül hagyása befolyásolhatja a darab általános minőségét. Egy jó bútor sima, nem érezni rajta egyenetlenséget, ha végighúzzuk rajta a kezünket. A hanyagul végrehajtott csiszolás sötét vonalakat vagy karcolásokat hagy a felületen, ezeket nem fogja egyenletesen befedni a festék. Különböző szögekből megnézve a felületet az ilyen a hibákat könnyű észrevenni.

A jó minőségű festék kiemeli a fa természetes szépségét, nem túl fényes és nem túl homályos, nem fedi el a fa mintázatát. Mindenhol azonos árnyalatú, a bútor hátulja, alja, a rejtett zugok is gondosan be vannak festve, mentesek a sötét foltoktól, buborékoktól.