Hyperion, a világ legmagasabb fája! Videón, hogyan mászták meg!

A kaliforniai Redwood Nemzeti Parkban található a több mint 100 méter magas óriás.

hyperion a világ legmagasabb fája

A Hyperion három méterrel magasabb a Stratosphere Giant (Sztratoszféraóriás) nevű előző csúcstartónál. 115,5 méterével akkora, mint egy 30 emeletes felhőkarcoló.

hyperion
Hyperion, a világ legmagasabb fája

A fát először lézersugárral mérték meg, de a pontosabb mérési eredmény érdekében a Steve Sillett ökológus által vezett csapat megmászta a fát és mérőszalagot engedtek le a fa csúcsáról.

A fáról röviden

A fiatal fának számít. Steve Sillett szerint mindössze 600 éves, ami emberi léptékkel mérve körülbelül 20 esztendőnek felel meg. A tudósok azzal számolnak, hogy ezért még a mostaninál is magasabbra fog nőni.

Érdekesség az örökzöld mamutfenyőkről, hogy szaporodásukhoz elengedhetetlen a mókusok, a fenyőrágó szúk és az erdőtüzek jelenléte. Az örökzöld mamutfenyő nem tudja ledobni a tobozait – ebben közreműködik a mókus és az apró rovar. A lepottyant tobozból a magok tűz segítségével szabadulnak ki. A fák tövén végigsöprő avartűz a nagy törzseket szinte egyáltalán nem károsítja. A mammutfenyők kivágása tilos, hiszen természetvédelmi oltalom alatt állna.

Íme a Hyperion megmászásáról készült videó: