Így nem száradnak el növényeid, ha kánikulában mész el nyaralni

Itt a nyár, türelmetlenül számoljuk a napokat a kezdődő vakációig. De ki gondoskodik a kertről, míg távol vagyunk?

A várva várt nyaralás több fejtörést okozhat, mint gondolnánk: nem könnyű a búcsú, ha nincs kire bízni a kertet. A kérdés, hogy menjen az öntözés nyaraláskor. Márpedig a forró nyári hónapokban a locsolást valahogy mindenképp meg kell oldani. Reménykedhetünk, hogy távollétünkben esősre fordul az idő otthon, vagy válogathatunk az alábbi megoldások közül:

Talajtakarás

öntözés nyaraláskor
Talajtakarás a legegyszerűbb megoldás vízmegtartáshoz

A talajtakarás vagy “mulcs” rengeteg előnnyel jár. Azon túl, hogy a letakart ágyások kevesebb gyomlálást igényelnek, a zöldségfélék nem lesznek sárosak, így tisztán lehet szüretelni, öntözni is kevesebbszer kell a növényeket. A talaj kevésbé melegszik át, így kevesebb nedvesség párolog el belőle. Egyedül a fűkasza használatakor kell vigyázni, hogy ne szórja szét a mulcsot.

Automata öntözőrendszer

Az öntözőrendszer telepítése elsőre lehetetlen feladatnak tűnhet, ám a folyamat valójában igen egyszerű és az ehhez szükséges felszerelés nem feltétlenül méregdrága.

Hátránya, hogy érdemes még azelőtt belevágni, hogy elkezdődne a kertészeti szezon, mert később már nehezebb lefektetni a tömlőket a burjánzó növények közé. Persze jobb később, mint soha. A nyaralás előtti hétvégén neki lehet kezdeni az öntözőrendszer megépítésének. Legjobb, ha időzítő is kerül a csapra, így nem csupán a távollét idejére, de a nyár hátralévő részére el van intézve a locsolás.

Műanyag flakonokból házi öntözőrendszer. Automatikus öntözés nyaraláskor

öntözés nyaraláskor
Igazi automata öntözőrendszer

Érdemes lehet vele kísérletezni. Működési elve nagyon egyszerű: ha egy apró lyukat fúrunk a flakon oldalára olyan közel az aljához, amennyire csak lehet, majd kissé beássuk a földbe közvetlenül az öntözni kívánt növény mellé és vízzel megtöltjük, a víz lassan kicsöpög majd és nedvesen tartja a növény gyökérzetét, így biztosítva van az öntözés nyaraláskor is. Sok flakon kell a módszerhez és érdemes indulás előtt is locsolni egy jó nagyot. Ha kevesebb flakonból szeretnénk megoldani az öntözést, elhelyezhetjük őket úgy, hogy egyszerre kettő vagy akár négy növényt is ellássanak vízzel.

Mozgatható növények

Ha cserepes növényeinkről szeretnénk gondoskodni, indulás előtt érdemes kitenni azokat a kertbe az időzítős locsolófejek köré, de lehetőleg árnyékos helyre. Ha nagyobb csoportokban helyezzük el a növényeket, együtt létrehozzák az életben maradásukhoz szükséges páratartalmat.

Sötétítő függönyökkel az árnyas kertért

öntözés nyaraláskor
Árnyékolás a növényeknek

A régi sötétítő függönyök, lepedők vagy egyéb használaton kívüli anyagdarabok nagyszerűen beárnyékolhatják a kertet. Sötétítőket gyakran melegházakban is használnak tavasszal a még zsenge növények takarására, hogy a nap ne tegyen bennük kárt. A kerítést és néhány hosszú karót felhasználva könnyen ki lehet feszíteni a kényes növények fölé. A fenti tippekből nagyon könnyen megvalósíthatunk néhányat, mely nagyon jót tesz a kertnek is, hogy egy pici változás menjen végbe rajta.